Місто Ужгород (кількість населення - 127 тис. населення) є центром Закарпатської області. Знаходиться у передгір’я Карпат, на річці Уж, від якої він і дістав свою назву. Ужгород з’явився приблизно у 9 столітті. Формування міста почалося із спорудження замка і поселення навколо нього. Сама фортеця була резиденцією білих хорватів - нащадків закарпатських українців. В 10 - 11 столітті білі хорвати були об’єднані із іншими східнослов’янськими племенами у єдину державу - Київську Русь.

А в 11 столітті Ужгород був захоплений угорськими феодалами, з кінця 17 і до 1918 року місто знаходиться під владою Австрії (із 1867 року - Австро-Угорщини). В цей період і надалі Ужгород не раз ставав центром боротьби проти соціального і національного гніту і за з’єднання із своїми братами на сході. В 1919 році Ужгород стає центром підкарпатської Русі у складі Чехословаччини, а восени 1938 року - Карпатської України, із 1946 року - Закарпатської області у складі України.

В даний час Ужгород - адміністративний, культурний і економічний центр області, один із найдавніших міст України. По плані Ужгород різко ділиться на дві частини: правобережну (стару) і лівобережну. В старій частині міста протягуються вузькі вулиці і пам’ятки архітектури далекого минулого. Спричинена переповненням річки УжНа півдні розкинулося зовсім нове місто із великою кількістю будинків і адміністративних споруд. Лівобережжя на відмінну від правобережжя більш рівнисте і зв’язане із залізницею і шосейними дорогами. В центрі міста знаходиться гарна площа і великий сквер.

Обидві частини міста об’єднанні пішохідними і автомобільними мостами (їх налічується рівно 7) Ужгород весь час розширюється, але основним його архітектурним "стержнем" залишається набережна в граніті, яка забудовується гарними житловими будинками. Індустрія міста складає в собі машинобудівне, деревообробне, виробництво будівельних матеріалів, легку і харчову промисловість. Великий інтерес тут представляє історичні і архітектурні пам’ятки. Із пам’ятків середньовікового часу особливо прекрасний є Ужгородський замок, в якому на даний час знаходиться музей і картинна галерея. Визначна пам’ятка архітектури являється дім у стилі барокко 17 століття, колишній Кафедральний собор (1646 рік), Кометатський дім (1769 рік), горянська ротонда - видатний пам’ятник монументального живопису 12 - 15 століття і інших.

Відпочиваучи в Ужгороді туристи можуть побувати в музеї народної архітектури, мемориального дому-музею народного художника Ф.Ф. Манайло, музей історії релігії і атеізма. В художноьму музеї, який знаходиться у приміщенні колишньої міської ратуші - архітектурної і історичної пам’ятки 19 століття. Ужгородці гордяться своїм містом, шанують його революційні, боєві і трудові традиції.

джерело матеріалу: мапа Київської військово-топографічної фабрики
статус матеріалу:  повністю готовий
встановлено: 23 січня 2004 року






Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):