Обавський камінь височіє в західній частині улоговини, що оточує урочище Синяк. В далечині він представляє собою горбатий хребет із двоголовою вершиною. Назва гора одержала від села Обави, розташованого в її підніжжя на західній стороні.

Дорога на вершину позначена білим маркуванням. Траса починається від туристичної бази "Форель" і спочатку йде по правому березі річки Синявки. Перейшовши міст через Подобавський Потік (права притока Синявки).

До вершини потрібно перейти висоту близько 650 метрів. Сходження займе біля двох годин. Дорога веде по опушці лісу, потім входить у нього й в'ється по дуже крутому схилі до самої вершини. Гірське повітря, насичений ароматом хвої, робить сходження легким і приємним. По дорозі часто зустрічаються джерела. Дорога тягнеться по відрогу Обавського каменю й під самою вершиною з правої сторони. Недалеко від повороту є сідловина між двома найвищими точками вершини. Здалека вона нагадує щербинку. З лівої сторони сідловина обривається стрімкою стіною, висотою близько 80 метрів. Від цих відкритих вулканічних порід і одержала свою назву вся гора.

Швидше за все гора в минулому мала тільки одну вершину. Під впливом потужних тектонічних сил, вона давним-давно розкололася й північна її частина опустилася трохи нижче. По лінії зламу виникла кам'яна стіна, а гора надщербилася. Сідловина що утворилася, роздвоїла єдину вершину. На північному кінці сідловини піднімається більш висока частина вершини. Її висота досягає 1007 метрів. Вона покрита суцільним лісом і на ній немає скельних оголень. Тому ми піднімаємося на південну, не таку високу, але з усіх боків відкриту, голу вершину, висотою 982 метра. Це і є власне Обавський камінь - ціль нашої екскурсії.

На самій сідловині, у дороги, що тут переходить у гірську стежку, б'є джерело із крижаною водою. Від джерела стежка повертає вліво. По ній, як по східчастим кам'яним сходам, піднімаємося на вершину - гірську галявину , полонину. З висоти Обавського каменю відкривається в усі сторони панорама гір. Навкруги нагромаджуються покриті лісами вершини, порізані глибокими долинами хребти. Один з них кільцевим валом оточує всю улоговину Синяк. На дні улоговини – село Синяк із малюсінькими будиночками, що здаються звідси, зверху іграшковими. На північному сході обрій закриває двоголовий Стій. В далечині на півночі синіє плоска громада Полонини Рівної. Далеко на півдні, у підніжжя Карпат, розстеляється рівнина. На сході височіє вулканічний масив Великий Діл, а під ним сріблистою стрічкою в'ється убік Мукачева Латорица.

Обавський камінь - це створена самою природою велетенська оглядова вежа, звідки відкривається грандіозна панорама Карпат.

джерело матеріалу: Лазаренко Е. А. | По вулканічним Карпатам: путівник - Ужгород: Карпати, 1978.- 96 стор.
статус матеріалу:  повністю готовий
встановлено: 18 листопада 2007 року






Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):