Автор: Вовчок Василь
Автор: Root
Долина ріки Уж повністю перетинає Вулканічні Карпати на відрізку між містом Ужгородом і селищем Перечин. Тут гряда складена переважно з порід андезитового складу, загальна потужність яких становить близько 1000 м. Ложі гряди має жолобоподібну будова, що виникла в результаті просідання верхньої частини земної кори після звільнення вулканічних камер від розплавленої магми. У зв'язку із цим спостерігається нахил шарів біля Ужгорода й Перечина убік осьової частини гряди.

У нижній частині вулканічної товщі переважають туфи, а у верхній породи застиглих лавових потоків. Ці вулканічні породи являють собою цінний будівельний матеріал. Їх використовують для будівництва будинків, шосейних доріг, залізничних насипів, тощо. Камінь добувають у кар'єрах, розташованих у бортах долини. У Радванському кар'єрі під Ужгородом добували най давніші в цій частині гряди андезито-базальти. Вони мають темно-сірий колір й залягають у вигляді багатошарових плит. У свіжому зламі на темному скляному тлі виділяються окремі кристали - порфірові вкраплення. Вони зародилися ще у вогнищі й при підйомі магми продовжували рости. Порфірові вкраплення складені двома мінералами - світлим прозорим плагіоклазом і напівпрозорим темно-зеленим піроксеном.

 

Для Радванки характерно андезито-базальтові гігантостовпчиковий варіант породи. Вертикально шестигранні стовпи виникли в процесі скорочення обсягу при застиганні потоку лави. Звичайно окремі стовпи базальтів досягають у діаметрі 20-40 см. Тут же товщина стовпів досягає одного метра. Помилуватися величною колонадою, створеною природою, можна зі східного борта кар'єру.

 

Фотографія використана з книжки Лазаренко Е. А. "По вулканічним Карпатам"
Нерідко на стінках тріщин в андезито-базальти можна побачити чорні нарости, що розгалужуються, гідроокисів марганцю. Це продукти хімічних реакцій, що протікають на поверхні.

У Радванському і інших кар'єрах, як правило, спостерігається плито подібність порід. Плити порід розташовані паралельно площинам первісного плину магми (геологи називають це флюидальностю). Більша частина площини свідчить про спокійне розтікання лави, тобто в рідкому, текучому стані магми. Однак, у кар'єрі в селі Оноківці можна спостерігати застиглий потік в'язкої андезитової магми. Це визначається по будові потоку. Стінка кар'єру, пройденого в південній частині потоку лави, має будову цибулини, на ній видно сплюснена по горизонталі сконцентрована зональність. Як і в Радванському кар'єрі, ці породи мають порфірову структуру. Зверніть увагу на міхурову поверхню потоку. Дрібні не заповнені порожнини займають місцями більше половини загального обсягу породи. Порожнини утворилися в результаті виділення газу в остиглій лаві. Із глибиною кількість порожнин зменшується, а розмір їх збільшується, Частина порожнин залишається незаповненою, а інші ж створені речовиною, що одержала назву унгварит. Спочатку унгварит був описаний як самостійний мінерал. Але пізніше при дослідженні за допомогою мікроскопа було встановлено, що він являє собою тонку суміш різних мінералів. Найчастіше опал і контроніт, в інших випадках - опал і монтмориллоніт або лимоніт. Рідше зустрічаються унгварити з халцедоном або іншими мінералами. Унгварити мають найрізноманітніше фарбування: зелену всіх відтінків - від ядовито-зеленого до ясно-зеленого, від жовтого до коричневого, жовтогарячого, бурого, червоного. Зустрічаються білі, фарфоровидні, можуть бути одно- або багатоколірними, смужними або плямистими.
Фотографія використана з книжки Лазаренко Е. А. "По вулканічним Карпатам"
 
Виділення унгвариту часто мають лінзоподібну форму. Вони розташовані паралельно флюїдальності андезитів, але зустрічаються й круто падаючі жили. Унгварити утворилися в результаті виділення охолоджених мас (гелів), що містять кремнезем, глинозем, залізо, магній, кальцій, марганець, сірку в порожнинах вулканічних порід, що застигають після виверження. Гелі в процесі застигання вулканічної товщі ущільнювалися й збезводнювалися, про що свідчать типові порожнини й тріщини дегідратації.

Для унгваритів Оноківського кар'єру найбільш характерні світлі й бурі фарби в плямистому або смужному сполученні. Багато різновидів цього мінералу у величезному кар'єрі села Кам'яниця, де добувається андезит, що йде на щебінь для будівництва залізниць. У верхній частині кар'єру унгварити мають різний колір і розмір до 30-40 см. у поперечнику. У кар'єрі оголені не тільки андезити, але й туфи, що залягають над ними, які відносяться до агломератів. У кам'яницьких туфах - мілко ламаної маси вулканічних порід і попелу - зустрічаються великі вулканічні бомби й лапілли (застиглі бризи лави або шматки лавової пробки). Нижню частину туфового обрію становлять відкладення вогненних лавин і палючих хмар. Це сліди вулканічного виверження, що супроводжувалося викидом з вулканів величезних кількостей розпечених газів, в яких у в'язкому стані переносився розпечений попеловий матеріал і перекочувалися уламки вулканічних порід - продукти руйнування стінок вулканів при вибуху. Лавини й палючі хмари спускалися по схилах вулкана до його підніжжя, заповнюючи балки й знижені ділянки поверхні. Перевага газів при застиганні розпечених лавин і палючих хмар приводить до утворення активних з'єднань сірки, галоїдів, бору, які вступають у реакції з вулканічним попелом і уламками гірських порід.
Фотографія використана з книжки Лазаренко Е. А. "По вулканічним Карпатам"
 
Крім унгваритів, у кар'єрі села Кам'яниця зустрічаються й інші мінерали, що виникли при різних температурах у процесі застигання лавових потоків. Найбільш ранні й найбільш високотемпературні виділення представлені пластинками тридиміту й голчастих виділень амфіболу. Варто знати через, що амфібол в наслідку інтенсивно заміщався й обростав монтмориллонітом. Тому більшість стовпчиків в цілому складаються з лускатого ясно-сірого монтмориллоніта, а амфібол, має темно-коричневий колір, перебуває в стрижневій частині цих стовпчиків.

Низькотемпературні мінеральні з'єднання відрізняються білим фарбуванням або ж мають склоподібний вигляд. Вони представлені кальцитом і кварцом. До пізніх низькотемпературних виділень відноситься опал, халцедон, нонтронит, монтморіллонит, гідроокисі заліза, сірка, гіпс, мельниковит, у тому числі й унгварити.

Північніше Кам'яниці - на околицях села Ворочево - оголюються дацити й андезито-дацити. Ці породи примітні тим, що містять вкраплення магматичного граната. На думку академіка В. С. Соболєва присутність граната говорить про те, що родоначальна магма утворилася в глибинних умовах при високих тисках і в ній розчинилася велика кількість вапняного матеріалу. Гранати мають червоний і вишнево-червоний колір, та утворять добре огранені кристали, розміром до 3 мм у поперечнику. Кристали граната добре помітні неозброєним оком на сірому тлі вулканічної породи.

Цікаві також деякі об'єкти в північній частині гряди, наприклад, на околицях села Дубриничі. На південній окраїні села є старі занедбані гірські штольні, у яких наприкінці минулого й початку нашого століття добували каолін - сировина для керамічної промисловості. Деякі із цих штолень відкриті. Маючи ліхтарі - їх можна відвідати.

Каолінові поклади утворилися в результаті проникнення в шар мікро граніту гарячих мінералізованних глибинних вод (гідротерм). У процесі каолінізації відбувається винос заліза, лугів і лужноземельних елементів. На місці залишається кремнезем і глинозем, і порода збагачується водою. Каолін у чистому виді має сніжно-білий колір. Ця якість і тонко зернистість сприяли використанню його в керамічній промисловості і як матеріал для побілки будинків. Каолініт досить тонкозернистий мінерал. Окремі його кристали не завжди помітні за допомогою звичайного мікроскопа. Лише під електронним мікроскопом при збільшеннях у кілька тисяч разів можна побачити типові шестикутні пластинки.
Фотографія використана з книжки Лазаренко Е. А. "По вулканічним Карпатам"
 
Південніше Дубриничів, біля ферми, перебуває ртутне родовище. Рудні мінерали представлені кіновар'ю й незначною кількістю метациннабарита. Кіновар - основний мінерал, з якого добувається ртуть. Він має характерне криваво-червоне фарбування й алмазний блиск, за що одержав у стародавності назву "кров дракона". Метациннабарит - також ртутний мінерал того ж складу, але з іншою структурою кристалічних ґрат. Це відбивається й на фізичних властивостях мінералу, у першу чергу, на його фарбуванні. На відміну від кіноварі метациннабарит має чорний колір і смоляний блиск. У цих рудах відзначається більша домішка кубиків піриту - солом'яно-жовтого коліру з металевим блиском.

Колекцію ртутних руд можна зібрати у відвалі розвідницької шахти. Нижче цих руд шахта розкрила осадові породи - піщаники й алевроліти. Ця товща примітна тим, що в ній розвивається мінерал давсонит-алюмонатрієвий гідрокарбонат. Він утворить корочку й прожилки тонковолокнистих сніжно-білих з перламутровим блиском кристалів, часто зібраних у радіально-променисті агрегати. Вперше давсоніт був виявлений в 1965 р. у Закарпатті. Число місць видобутку давсоніту після цього зростало, визначились і із перспективою його використання. Мінерал легко розчинний у слабо кислих розчинах. Із цією властивістю давсоніт зв'язують перспективи промислового витягу алюмінію й виробництва соди. Загальному у всіх тектонічних зонах Українських Карпат виявлений давсоніт.

джерело матеріалу: Лазаренко Е. А. | По вулканічним Карпатам: путівник - Ужгород: Карпати, 1978.- 96 стор.
статус матеріалу:  повністю готовий
встановлено: 8 травня 2005 року






Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):