Автор: Федонюк Ольга
Загальна довжина тіла дорослих особин - близько 8 см. Шкіра гладенька, мало зерниста. Спина забарвлена в оливково-бурий колір, боки - в оливково-жовті з сріблястим тони. Черевце оранжеве, з чорними плямами. Личинки оливково-бурі з темними крапками, знизу світлі.

Населяє тритон звичайний листяні та мішані ліси, парки та сади. В Карпатах піднімається до висоти понад 1000 м над рівнем моря.

В кінці березня - в квітні тритони мігрують до водойм, де набувають шлюбних обрисів. Через 5-9 днів приступають до розмноження. Заплідненню і відкладанню яєць передують шлюбні ігри. Самка відкладає 60-700 яєць (частіше близько 150). Кожну ікринку самка відкладає на окремий листок підводної рослини і загортає її всередині листочка. Личинки з'являються на 14-20 день після відкладення ікри. Весну і початок літа тритони проводять (як правило) в стоячих водоймах. Метаморфоз триває близько З місяців. Личинки можуть проводити зиму у водоймах, завершуючи метаморфоз на наступний рік. Статевозрілими тварини стають на 2-3 роках життя. На суші тритони ведуть потайний спосіб життя, ховаються під корою, в гнилих пнях, серед листя, в ямах, у місцях, де високі показники вологості. Зимують часто у норах гризунів та у підвалах разом із саламандрами, карпатськими тритонами, кумками та жабами.

Живиться тритон звичайний багатоніжками, комахами, гусінню, різноманітними личинками, павукоподібними, червами, молюсками, ракоподібними, водяними клопами, личинками жуків-плавунців, одноденками, рівнокрилими, ікрою риб і жаб у водний період життя.

Вороги - хижі водяні комахи, риби (зокрема, інтродукований вид - головешка амурська), земноводні (тритон гребенястий, часничниця звичайна, зелені жаби), плазуни (вужі, гадюка звичайна), птахи, ссавці.

Створення просік у лісах та іригаційних каналів сприяє підвищенню чисельності популяцій та розселенню виду.

джерело матеріалу: Федонюк О. В. | Земноводні та плазуни заходу України. - Львів: Сполом, 2006. 32 с, з іл.
статус матеріалу:  повністю готовий
встановлено: 23 липня 2007 року






Коментарів (1)

  1. Катюша в 18.11.2019
    Велике дякую, за інформацію

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):