Автор фото: root at carpathians.eu
Автор фото: root
Фото надав: Крамарець В. О.
Автор фото: root
Фото надав: Крамарець В. О.
Вважається, що дата заснування села є 1538 рік. Так у збірнику «Легенди та перекази про оселі» автор фольклорного циклу «Писана криниця» Василь Сокіл подає переказ про заснування села Козьова. Згідно з цим переказом при першій навалі татар на Карпатський край в горах ховались люди від татар. Але щоб вижити, вони ходили на полювання. Та одного разу далеко відійшли від своєї схованки, та заблукали. Вийшовши на одну гору, вони побачили багато диких кіз. Тому зраділи ці люди, так як кози дозволять їм тут довго проживати та забезпечать м’ясом. Тому дали назву горі – Козій. Пізніше в долині річки Орява люди почали орати, сіяти та вирощувати хліб. З часом розбудували хати та поселились тут люди надовго. Так відомо, що першим біля Козія побудував хату Андрій Русина, а другим номером була хата Семена Климаша. Пізніше село назвали Козів, а сьогодні це село пишеться Козьова.

Оточене з усіх сторін горами, село милує людське око своєї красою: зелений-зелений ліс ближче до зими набирає кольорів широкої гамми (від світло-жовтого до темно-коричневого); варта уваги і річка Орява, яка влітку стає місцем паломництва тутешньої дітвори.

В Козьові розташована школа-ліцей від Львівського Національного Університету — відповідно і рівень знань випускників є дуже високим. В селі також міститься нафтоперекачувальна станція від магістрального нафтопроводу «Дружба». Керівництво і профком станції всіляко допомагає селу та школі (зокрема профінансувавши ремонт шкільного спортзалу).

Також варто зазначити, що неподалік Козьови розташовані багато пунктів «зимового відпочинку». Крім того через село проходить автомобільна траса міжнародного значення M 06 (E 50), яка дозволяє добратись сюди з будь-якого куточка світу.

Через село протікає р. Орява, яка впадає у р.Дністер.




Автор фото: root at carpathians.eu

джерело матеріалу: http://uk.wikipedia.org
статус матеріалу:  початковий матеріал
встановлено: 09 травня 2013 року






Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):