Фото із docs4.chomikuj.pl
Фото із docs4.chomikuj.pl
Фото із docs4.chomikuj.pl
Гребенів — село Сколівського району Львівської області. Населення становить 593 осіб. Доїздити до села можна залізницею або шосейною дорогою. Гребенів розташований в долині річки Опір практично на півдорозі між Сколе і Тухлею.

Село завдячує свою назву характерним гребеням на ріці Опір в районі потоку Зелем`янка.

Колись це галицьке село було відоме всій Західній Європі. Заможні люди приїжджали сюди "на води" і на розваги. Принц Австро-Угорщини Фердинанд, політик Вінстон Черчілль, Митрополит Андрей Шептицький - цих імен достатньо, аби стверджувати про славу бальнеологічного курорту Гребенів на Сколівщині, яку він здобув на початку ХХ століття завдяки своїм природним скарбам.

А почалося все у 1906 році, коли чех Йовжі Шматер створив на базі розсольних вод місцевого джерела Зелем'янки санаторій. Брати Шматери прибули до Гребенова в кінці ХІХ століття. Один із них, власне Йовжі, одружився з бойківчанкою і осів тут назавжди. Віднайшовши біля підніжжя Зелем'янки та Зелеміня цілющі джерела, Шматер збудував віллу-санаторій "Зелемінь" і запросив до співпраці лікарів. Також роботу у санаторії і в пансіонатах, які відкрилися згодом, отримали місцеві люди, що суттєво зміцнило економічний статус села.

Мінеральну воду Зелем'янки було проаналізовано в лабораторії Спілки aвстрійських аптекарів у Відні й визнано її високу лікувальну цінність. Повторно 1926 року у Львівському університеті це підтвердив доцент Генріх Рубенбауер. Також хіміки встановили корисні властивості вод джерела Порай. На Зелем'янці почали лікувати кістково-м'язові, нервові та серцеві недуги. Коментарем до старих фото можуть слугувати розповіді місцевих мешканців про 24 кам'яні ванни, наповнені водою з великим вмістом родону, та лікувальні грязі. У "Бальнеологічному довіднику С. Рокицького " з 1927 року Зелем'янка згадується поряд із Закопаним, Моршином, Трускавцем та іншими курортами Західної Європи. А до 1939 року курсував навіть причепний вагон Відень-Гребенів!

Віллу-санаторій "Зелемінь" неодноразово відвідували Митрополит Андрей Шептицький та інші греко- і римо-католицькі духовні особи. В цьому місці вони і лікувалися і проводили реколекції. Зараз на цьому місці розташована садиба "Три брати".

З труднощами віриться у те, що за Польщі курорт втішався найбільшою популярністю серед галицького панства і європейської аристократії: у Гребенові були окрім санаторіїв та пансіонатів ще й ресторани, тенісні корти, оркестр, бібліотека, не кажучи вже про цирульні, пекарні та цукерні. Влітку відпочинкову програму складали походи в гори, вечірні прийняття з танцями, а взимку - великі лови.

В Гребенові були церква, костел і синагога, 20 пансіонатів і 60 віл! І це через 15-19 років після закінчення І світової війни, яка принесла страшні знищення в долині Опору.

На дорозі між Сколе і Гребеневим (за 3 км. від села) розташоване невеличке поселення Святослав . Назване на честь сина Володимира Великого Святослава, який був там убитий. Могила була знайдена біля сучасного шляху залізної дороги до 1914 року. Фактично була маловідома . Остаточні розкопки були проведені в 60-х роках минулого сторіччя. Розкопки підтвердили що це могила Святослава. Великі зусилля для організації і проведення розкопок приклав учитель середньої школи м. Сколе Мстислав (Мечислав) Бартків.

 










Добірку фотографій надав Крамарець В. О.

джерело матеріалу: zommersteinhof.livejournal.com/25503.html, docs4.chomikuj.pl
статус матеріалу:  повністю готовий
встановлено: 24 березня 2013 року






Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):