Автор: Федонюк Ольга
Ропуха очеретяна (інша назва - ропуха коротконога) найменша з ропух фауни України. Тіло завдовжки до 80 мм. Шкіра горбиста, зверху оливково-сіра з темними плямами і вузькою світлою смужкою вздовж середини спини.

Населяє сади, парки, луки, поля, піщані пагорби з трав'янистою рослинністю, кар'єри, бори.

Тварина добре бігає, проте погано плаває і не стрибає. Ікру ропухи відкладають починаючи з квітня у вигляді слизистих шнурів, одна самка 3-4 тисячі ікринок. Метаморфоз триває близько 50 діб. Статевозрілою ропуха очеретяна стає на 3-4 роках життя. Зимує на суші.

Активна вночі та у присмеркові години. Вдень закопується у ґрунт на глибину 20-80 см. У живленні переважають комахи. Статус в Червоній книзі України - II категорія (вразливий вид). Причиною зниження чисельності є руйнація біотопів, хімічні забруднення.

джерело матеріалу: Федонюк О. В. | Земноводні та плазуни заходу України. - Львів: Сполом, 2006. 32 с, з іл.
статус матеріалу:  повністю готовий
встановлено: 23 липня 2007 року






Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):