Автор: Шелевер Іван
В Україні налічується 26 видів кажанів, з них 23 види зустрічаються в Карпатах. Вони належать до двох родин - звичайні або гладконосі кажани і підковоносі. Більшість видів є рідкісними. Деякі з видів кажанів вже зникли, наприклад довгокрил звичайний (Miniopterus schreibersii). Але в останні десять років ситуація із кажанами усе-таки покращилась. Пов’язано це із сільським господарством, де в останні роки через економічну скруту вносять набагато менше хімікатів. Таким чином чисельність деяких популяцій стабілізувалася, а у деяких видів спостерігається навіть сильний приріст чисельності. У Карпатських лісах можна знайти багато дерев із дуплами, де і знаходять притулок кажани. Крім того кажани можуть жити і в карстових печерах. Особливо багато таких печер можна знайти в урочищі Мала Уголька. У цих печерах зимує близько 2000 особин кажанів, які відносяться до 15 видів. Дев’ять з них - це рідкісні і зникаючі види.
Автор: Віллокс, Гуго/Зуттер
 
Кажани є серед ссавців особливою групою, тому що вони можуть літати. Їхні передні кінцівки оснащені еластичною перетинкою для польоту. Крім того, ця перетинка зрослася із задніми кінцівками і хвостом, утворюючи достатню для польоту несучу поверхню. Деякі із видів є чудовими літунами. До таких належать довгокрилі кажани. Їх політ часто порівнюють із польотом ластівки. Це тому, що їхнє тіло добре пристосовано для польотів. Порівняно із іншими видами вони мають довгі і гостріші крила. Крім того, довгокрилі кажани мають дуже малі вуха, які ледь виступають над хутром. На відміну від них у "складчастогубих" кажанів крила є досить великі і товсті, але вони знаходяться на одному рівні зі плоскою головою. Голова і крила розрізають повітря подібно до кіля, і з допомогою голови кажани керують висотою польоту. Особливістю майже всіх кажанів є ультразвуковий ехолот, який вони використовують для загальної орієнтації під час польоту, так і для знаходження їжі.
Автор: Шелевер Іван
 
Полювання кажанів починаються після заходу сонця. Деякі види полюють винятково вночі. Кормом для них служать комахи різного розміру - від мініатюрних мух до масивних травневих хрущів. Окремі представники роду нічниць (Myotis), які полюють над поверхнею води, живляться також маленькими рибками і водними безхребетними тваринами. Багато видів кажанів мають дві активні польотні фази - одну ввечері і одну на світанку. Між цими польотними фазами кажани відпочивають у своїх схованках. Такі схованки знаходяться у різноманітних підземних печерах, дуплах дерев, ущелинах і на горищах. За місцями схованок кажанів можна поділити на тих хто віддає перевагу дуплам дерев і тих хто ховається у печерах. Хоча є такі кажани, що живуть влітку у дуплах дерев, а зимують у печерах.
Автор: Шелевер Іван
 
Кажанам властива зимова сплячка. У цей час вони застигають нерухомо в одному положенні і температура їх тіла наближається до навколишньої. Ця температура становить від 0°-10°С. Також і влітку під час денної сплячки температура тіла кажанів може опускатися до цих значень. В залежності від їх стану вона може коливатися у межах 50°С. Дупла дерев кажани використовують переважно влітку, але взимку для більшості кажанів є захолодними. Хоча деякі види можуть зимувати і там. Це було доведено під час лісозаготівлі де знайшли зимові колонії вечірниці рудої (Nyctalus noctula). Деякі кажани охоче влаштовують свої схованки у будинках, де вони живуть разом із мишами, горобцями і голубами.

джерело матеріалу: путівник | Праліси в центрі Європи
статус матеріалу:  повністю готовий
встановлено: 25 грудня 2004 року






Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):