Щука (Esox lucius L.) належить до родини щукових, має видовжене тіло і велику та плоску голову з масивними щелепами. Луска дрібна, міцно сидить у шкірі. Паща щуки озброєна сильними зубами. Довжина тіла щуки може перевищувати 1,5 м і 30 кг маси. Відомо, що щуки живуть більше 20 років. Колір тіла залежить від типу водойми. Риба веде поодинокий спосіб життя. нереститься щука відразу після скресання криги при 1-10°С. Під час нересту одну самку супроводжує 5-7 самців. Максимальна плодючість – 260 тис ікринок, мінімальна – 1,6 тис. ікринок. Ікринки приклеюються до рослин, згодом падають на дно, де й відбувається вихід личинок. Переважно личинки з’являються через 1-2 тижні після відкладення ікри.
Досягнувши довжини понад 5 см, маленькі щуки починають поїдати личинок риб, мальків. Щуки полюють із засідки. Захоплювати і утримувати здобич рибі допомагають ікла, що розташовані на щелепах. Їх кількість досить стабільна – 10-12 на обох щелепах. Втрачені ікла замінюються новими. Доросла щука живиться рибами, земноводними, черв’яками. Як правило, вона поїдає малоцінних у промисловому відношенні риб. Щука - найчисленніша риба в слабопроточних водоймах з макрогідрофільною рослинністю, тому найбільш часто є об'єктом спортивного рибальства

джерело матеріалу: Щербуха А.Я. | Риби наших водойм. - К.: Радянська школа, 1981. - С.86-87
статус матеріалу:  повністю готовий
встановлено: 11 лютого 2006 року






Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):