Автор: Вайс/Зуттер
Глухар - один із найбільших птахів Українських Карпат. Дорослий самець може важити до 6 кілограм - приблизно так, як самка беркута. Глухар характерний мешканець тайги, поширений в Українських Карпатах, у зоні хвойних лісів до верхньої межі лісу. Взимку глухарі спускаються до висоти 800 метрів над рівнем моря. Влітку і восени, коли достигають ягоди, вони піднімаються до субальпійської зони. Тетерук споживає рослинну їжу: хвою, бруньки, молоді пагони і ягоди. Рідше, особливо молодняк, їсть також комах та інших безхребетних. Взимку птахи харчуються виключно хвоєю ялиці та смереки.

У середині квітня, коли в лісі ще лежить сніг, птахи збираються на місцях токування. На одному току може зібратися кілька десятків глухарів. Самці прилітають у вечері й сідають на деревах навколо місця токування. Власне токування починається ще до світанку. Трохи пізніше з’являються самки. Вони сідають на землю і далі токують в снігу. При цьому у самців часто доходить до бійок. Пізніше самка відкладає 7-9 яєць у вистелене сухою травою заглиблення в грунті. Через 22-25 днів вилуплюються пташенята. Вони розвиваються дуже швидко - через два тижні вже можуть злітати на дерево.

Оскільки популяції глухарів в Українських Карпатах сильно зменшились, його занесено в Червону книгу України. Якщо в Україні живе приблизно 3000 особин цього птаха, то наприклад в Карпатському біосферному заповіднику - приблизно 300. Є різні причини того, чому кількість глухарів у регіоні сильно знизилась. Найважливіші із них - інтенсивне лісокористування, випасання великої рогатої худоби і туризм у місцях токування і насиджування, а також браконьєрство!

джерело матеріалу: путівник | Праліси в центрі Європи
статус матеріалу:  повністю готовий
встановлено: 25 грудня 2004 року






Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):