Автор: Федонюк Ольга
Забарвлення гадюки (інші назви - змія-поганка, ядистий гад, пожарник.) є дуже мінливим. Зустрічаються особини забарвлені в сірий, бурий, червоно-бурий кольори з темною зигзагоподібною смугою вздовж хребта. Трапляються змії забарвлені в чорний колір.

Населяє гадюка звичайна лісову і лісостепову зони. Перевагу надає мішаним лісам, де заселяє галявини. Оселяється на болотах, берегах річок, озер, струмків. Гадюка звичайна трапляється в усіх областях на заході України. У Закарпатській та Івано-Франківській областях гадюка зустрічається в поясі криволісся і на полонинах на висоті 1300-1880 м над рівнем моря.
Автор: Федонюк Ольга
 
Територію гадюка заселяє досить нерівномірно, іноді щільність досить висока – до 3-4 особин на 1 га. Площа індивідуальної ділянки гадюки – 1,5-4 га. Як правило, гадюки ведуть осілий спосіб життя і міграції здійснюють на весні та восени на відстань 2-5 кілометри. Зиму змії проводять в норах кротів, гризунів, під стіжками сіна, у тріщинах скель, в ходах згнивши коренів дерев. Зимують поодиноко, невеликими групами, іноді групами до 200-300 особин. В березні-квітні покидають місця зимівлі. Самці пробуджуються першими. На зимівлю мігрують в другій половині вересня – у жовтні. Сховищами в літній період для гадюки слугують нори, гнилі пні, кущі, тріщини в ґрунті, порожнечі між камінням. Протягом дня багаторазово виповзають погрітися на сонці. Живуть гадюки 11-15 років. Паруються змії навесні після 2-3 тижнів після того, як покидають місця зимівлі. Тривалість вагітності – три місяці. У другій половині липня – у вересні самка народжує 8-12 малят. Статевозрілими самки стають у віці 5 років, коли вони 54-55 см завдовжки, самці – у віці 4 років, коли довжина їх тіла сягає 45 см.

Жаби, мишовидні гризуни, пташенята, землерийки – основні кормові об’єкти гадюки. Молодь живиться комахами, молюсками, червами. Полюють в сутінках, особливо активні в першу половину ночі. Ситі гадюки можуть 2-3 доби перебувати у сховищах і не полювати.

 


джерело матеріалу: 1. Банников А.Г., Даревский И.С., Ищенко В.Г., Рустамов А.К, Щербак Н.Н. Определитель земноводных и пресмыкающихся фауны СССР. – Москва: Просвещение, 1977. – 415 с.; 2. Татаринов К.А. Фауна хребетних Заходу України. Львів: Видавництво Львівського ун-ту, 19
статус матеріалу:  повністю готовий
встановлено: 28 листопада 2005 року






Коментарів (1)

  1. Рома в 20.06.2017
    Але на цомю сайті покладатися гадюка в річці або в озері? ото я відчув змію в озері і не міг її впізнати.

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):