Автор: Лукует Міхаель/Зуттер
Не отруйний ескулапів полоз (інші назви - ескулапова змія, ескулапів вуж) може досягати до двох метрів. Він є найбільшою змією Карпат. Його латинська назва "longissia" означає - найдовший. Однією із особливостей ескулапового полоза є те, що він завдяки особливим утворенням на черевних лусках може вилазити на дерева і кущі. Тому поряд з основною здобиччю - гризунами, ящірками, зміями і земноводними - він може живитися птахами. Своїм довгим тілом полоз обвиває тіло і душить її.

Ескулапів полоз є теплолюбним видом. Полоз ескулапів належить до зникаючих видів, тому він занесений до Червоної книги України (ІІІ категорія, рідкісний). Чисельність полоза на сьогодні є доволі низькою. Однією із причин зменшення його чисельності є пряме переслідування з боку людини. Багато людей думають, що змія є тим небезпечнішою, чим більші розміри вона має. У випадку із ескулаповим полозом це зовсім не так. Не людям треба його остерігатися, а йому людей!

Забарвлення тіла дорослих особин від жовто-сірого і жовто-кремового до темно-оливкового, темно-коричневого і майже чорного. Молодь забарвлена у світло-коричневий, червонувато-коричневий, світло-бурий колір з багато чисельними темними поперечними смужками.
Автор: Федонюк Ольга
 
В Карпатах зустрічається в лісистих передгір’ях у букових, рідше – хвойних лісах, в садах, на вологих луках. Зустрічається у кам’яних передгір’ях, де зростає розріджений ліс, де є вихід скельних порід порослих чагарниковою рослинністю, у річкових долинах, рідше у руїнах старих будівель, у будівлях, на кам’яних терасах виноградників. Вертикальне поширення – 280-860 м над рівнем моря.

Полоз лісовий – тварина з денною активністю. Добре повзає по деревах, утримуючись за найдрібніші нерівності кори. Свої сховища тварини влаштовують у дуплах дерев, в норах ссавців, порожнинах під камінням, пнями, купах хмизу, тріщинах скель. Спарюванню самця з самкою передують шлюбні ігри. Паруються полози у травні. Самка відкладає 4-10 яєць в червні. Молоді полози на світ з’являються у серпні. Вважається, що статевозрілими полози стають на третьому році життя.

Живиться полоз лісовий мишовидними гризунами, ящірками, птахами, яйцями птахів.

джерело матеріалу: 1. путівник "Праліси в центрі Європи"; 2. Банников А.Г., Даревский И.С., Ищенко В.Г., Рустамов А.К, Щербак Н.Н. Определитель земноводных и пресмыкающихся фауны СССР. – Москва: Просвещение, 1977. – 415 с.;3. Земноводні та плазуни України під охороною Бернської конвенції // Під редакцією І.В.Загороднюка. – Київ, 1999. – 108 с.;4. Татаринов К.А. Фауна хребетних Заходу України. Львів: Видавництво Львівського ун-ту, 1973. – С. 27-47
статус матеріалу:  повністю готовий
встановлено: 24 грудня 2004 року






Коментарів (1)

  1. ігор лютий в 01.06.2015
    Львівська область,Миколаївський район.дачна ділянка у мене в лісі,згадані полози "господарюють"довкола мого будиночка.Всі вже доних привикли коли довго їх небачимо то починаєм хвилюватись.Але внас їх є ще багато.прекрасні створіння!

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):