Автор: Ольга Федонюк
Довжина панцира іноді сягає 30 см. В Україні вид поширений повсюдно, в степовій зоні поширення пов'язане з басейнами великих річок (Дунай, Дніпро, Дністер, Буг). Оселяється у водоймах відкритих рівнин і у передгір'ях (заплави річок, озера, стариці, болота, меліоративні канали). Населяє водойми з стоячою чи слабопроточною водою. В Карпатах зустрічається до висоти 500 м над рівнем моря.

Парування у травні. Самки відкладають яйця у ямки, викопані у фунті. Панцир новонароджених сягає 23-33 см. Статевозрілими болотяні черепахи стають у віці 6-15 років.

Пожива тваринна: дощові черви, молюски, комахи та їх личинки, рачки, риба, земноводні, іноді мертвечина. Поїдає також водорості та м'які частини вищих рослин.

Загрозою існування популяцій черепахи болотяної (інші назви - черепаха річкова, черепаха водяна, черепаха європейська) часто є масовий відлов з метою утримання в тераріумі. В умовах неволі черепаха живиться рибою, дощовими червами, сирим м'ясом.

джерело матеріалу: Федонюк О. В. Земноводні та плазуни заходу України. - Львів: Сполом, 2006. 32 с, з іл.
статус матеріалу:  повністю готовий
встановлено: 25 липня 2007 року






Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):