Фото із pti.kiev.ua
Ліс потребує догляду, а це неможливо без добре налагодженої охорони і дбайливого господарського ставлення кожного з нас.

Небезпечними для лісів є комахи-шкідники, які завдають великої шкоди деревам, поїдаючи листя і кору. В результаті цього знижується приріст деревини, стійкість проти захворювань. Методів боротьби з хворобами лісу є небагато. Основним способом запобігання хвороб лісу є вирубування уражених дерев. Використання отрутохімікатів не є ефективним для боротьби з шкідниками, бо при такій обробці гинуть й корисні комахи, які живляться яйцями, гусінню, лялечками і дорослими шкідниками.

В НПП "Синевир" особлива увага приділяється біологічному методу боротьби. Велику користь маємо від рудих лісових мурашок. Вони знищують дуже багато шкідливих комах. За один день мурашник поповнюється десятками тисяч шкідливих гусениць, за літо – кількома мільйонами. Досить 6-7 мурашників на одному гектарі, щоб зберегти ліс від шкідливих комах.

Штучне розселення мурашників здійснюється доволі складно. Для цього природоохоронці парку переносять гнізда з тих ділянок лісу, де їх багато, в місця, де за обстеженнями це необхідно. Для цього обирають сильні гнізда. Поділяють їх вертикально на дві частини, одну з яких переносять. Такий метод розмноження мурашників не дуже шкодить мурашкам. Переважна більшість перенесених мурашників добре розвиваються на новому місці, де мурашки продовжують свою корисну роботу для лісу.

джерело матеріалу: http://mizgir.com.ua/6-7-murashnykiv-na-odnomu-hektari-dozvolyaje-vberehty-lis-vid-shkidlyvyh-komah
статус матеріалу:  повністю готовий
встановлено: 12 лютого 2011 року






Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):