Фото із НКЧ Галичина країна міст, 2005/36


Фото надав proidysvit at livejournal.com
Вгору за течією Прута, відразу за Делятином починається село Дора, яке тепер входить до складу міста обласного значення Яремче (Яремча). У Дорі праворуч від дороги видно невелику гарну дерев'яну церкву св. Михаїла, збудовану ще у 1823 році. У 1937-1938 pp. в селі було збудовано дерев'яну церкву св. Пророка Іллі для монастиря Студитів. У Дорі мала свою віллу письменниця Ірина Вільде, де часто збирались львівські літератори.

В Яремчі, у передмісті (колишньому селі) Ямна, збереглась дерев'яна церква Івана Милостивого, збудована у 1766 р. Є в місті теж пам'ятник Олексі Довбушу. Одну з печер і камінь в околицях міста пов'язують з іменем славетного опришка. За переказом, Довбуш приніс той камінь зі самої Чорногори, аби люди знали його силу. За легендою, під горою Маковицею, вище від печери Довбуша, був колись замок. Це місце називається Городищем.

Перша згадка про Яремче датується 1787 роком. У 1940 році селище Яремче стало районним центром. У 1963 року район був ліквідований, а Яремче стало містом обласного значення. Міськраді зараз підпорядковані селище Ворохта та села Микуличин, Татарів, Яблуниця, Паляниця, Вороненко. Села Дора та Ямна увійшли до складу міста.

Є в місті Карпатський крайовий музей визвольних змагань. Але насамперед місто та околиці є гірським кліматичним курортом та знаним центром туризму з 1894 року, коли по долині Прута пролягла залізниця.

За переписом 2001 року населення міста (з приєднаними селами) становило 7,9 тисяч мешканців.

На річці Прут, біля Яремча, є чудовий водоспад Гук. Поряд можна торгуватись на базарі гуцульських сувенірів чи попивати горілочку в ресторані, відомому з кінофільму "Анничка".

джерело матеріалу: Незалежний культурологічний часопис - Галичина країна міст, 2005/36
статус матеріалу:  повністю готовий
встановлено: 06 лютого 2011 року






Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):