1. Мощі Святого священомученика Йосафата, їх перевезено до музею з монастиря, що в Перемишлянах)
Йосафа́т КУНЦЕВИЧ (1580-1623 р.р.) — український церковний діяч, греко-      католицький             Архиєпископ Полоцький (з 1618 р.). Йосафат Кунцевич — єдиний загальнокатолицький український святий.

2. Пасмо волосся Митрополита Андрея

3. Накидка Митрополита

4. Антимінс, освячений митрополитом Андреєм

Митрополи́т Андре́й ШЕПТИЦЬКИЙ (1865-1944 р.р.) — восьмий (після відновлення Галицької митрополії в 1808 р.) Митрополит Української греко-католицької     церкви. Народився у Прилбичах на Яворівщині. Вступив на владичий престол        Митрополита Галицького, Архиєпископа  Львівського і Єпископа Кам'янця-            Подільського у віці 35 років, інтронізації відбулася 17 січня 1901 року в             архикатедральному соборі святого Юра у Львові. Триває процес       беатифікації   Митрополита Андрія Шептицького. Єврейська громада України визнала     Митрополита            Шептицького праведником світу.

5. Тюремна подушка Патріарха Йосифа

6. Омофор Патріарха Йосифа

7. Особисті речі Патріярха Йосифа: тюремна сорочка, носовичок, піжама, шкарпетки, у яких він був похований (після перезахоронення їх було передано до нашого музею)

Патріарх Йосиф СЛІПИЙ, Верховний Архиєпископ, Кардинал і Митрополит (1944-    1984).             Народився  на Тернопільщині в лютому 1892 р. Він був науковцем, ісповідником             віри та міжнародним захисником переслідуваних християн. Після завершення        навчання у Львові, Інсбруку (Австрія), Римі й Парижі став професором і ректором (1928-1944) Львівської семінарії та Богословської академії. 11 квітня 1945 радянська            влада заарештувала Архиєпископа Йосифа. Він провів 18 років у сталінських тюрмах,            таборах праці та на Сибіру, де здобув ім’я безстрашного свідка віри.Упродовж             наступних двадцяти років Патріарх Йосиф намагався активізувати життя Української    Греко-Католицької Церкви на       Заході. Він заснував Український Католицький             університет і збудував церкву святої            Софії в Римі. Помер 1984 року. У 1992 році його           останки перевезли до Львова, де вони за           участю понад мільйона вірних згідно з його       волею поховані в соборі святого Юра.

8. Копія грамоти Берестейської унії

Бересте́йська у́нія  — об'єднання греко-православної церкви України та Білорусі з римо-            католицькою церквою за умов підлеглості православних Папі Римському, визнання        основних католицьких догматів і збереження православної обрядовості. Унію формально     й офіційно проголошено на церковному соборі в Бересті 1596 року.

9. Бронзовий хрест (прострілений радянським солдатом; переданий до музею зі села Стара Сіль Старосамбірського району)


джерело матеріалу: [власна стаття]
статус матеріалу:  повністю готовий
встановлено: 31 березня 2010 року






Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):