Фото із cbr.nature.org.ua
Фото із cbr.nature.org.ua
Автор:Брендлі Урс-Беат
Безперечно, одним із найбільш відвідувальним місцем туристів є Долина нарцисів. Долина нарцисів біля міста Хуста - єдине місце в Україні, де в природних умовах ростуть нарциси. Вона розкинулася по берегах річки, що петляє по ній, Хустця - притоки Тиси. По обидва боки долина обгорнута невисокими, витягнутими з півночі на південь пологими гірськими схилами. Дно долини покрите лугами, місцями зустрічаються болотисті місця Хустця. Дана ділянка розташована на низовині. Вона знаходиться на висоті приблизно 170 метрів над рівнем моря біля села Кіреші, що недалеко від Хуста. Долина нарцисів займає площу 256 гектарів і із 1978 року входить до складу Карпатського заповідника. Найкраще її відвідати у першій половині травня, коли цвітуть нарциси. Своєю назвою долина завдячує чудовій квітці – нарцису вузьколистому, який росте тут на площі близько 100 гектарів.

Навесні ця місцевість отримує надзвичайно ошатний вид. У березні долину прикрашають ніжні проліски, у квітні на зміну їм приходить білоцвіт. Потім наступає травень. І тоді долина нарцисів перетворюється. Як у чарівній казці, вона покривається суцільним килимом білосніжних нарцисів. Їх не висаджувала рука людини. Їх посіяла сама природа. Це дикі родичі садових нарцисів - нарциси вузьколисті.

Ціле запашне море нарцисів! Казкова краса! Особливу принадність долині надають навкруги вигадливі гори, що нагромаджуються, покриті від вершин і дощенту зеленим оксамитом тінистих дібров. Це відроги вулканічних хребтів. Мимоволі пригадується античний міф про Нарцис - гарному юнаку, що закохався у власне зображення у воді й помер від нерозділеної любові, перетворившись після смерті у квітку нарцис. Так і хочеться подумати, що цей міф, напевно, народився в цих місцях.

Дикі нарциси на вид дуже схожі на садові. І запах у них такий же приємний. Тільки дикі нарциси вище, а квітка крупніше, ніж у садових, і досягає в діаметрі іноді 10 сантиметрів. Цвітуть дикі нарциси в травні - на місяць пізніше чим садові, які, у Закарпатті розцвітають у квітні.

Нарцис – це середньоєвропейська гірська рослина, що сягає в Українських Карпатах східної межі свого поширення. Зазвичай нарциси ростуть тільки на висотах більше 1000 метрів над рівнем моря. Таке низинне розміщення, як у долині нарцисів, незвичайне, його можна пояснити лише особливою передісторією. Припускають, що нарциси поодиноко зустрічаються у Закарпатському регіоні ще у залізному віці у рідких дубових лісах. При заселенні людьми ліси вирубувались і на їх місцях з’являлись вологі галявини. Ці галявини довгий час використовувались як сінокоси та пасовища. Це призвело до того, що нарциси почали домінувати та дали назву цілій долині. Сучасний природоохоронний режим долини дозволяє розпочинати сінокосіння тільки після визрівання насіння нарцисів.

Проте, Долина нарцисів завдячує своєю славою не лише нарцисам. Тут зустрічаються також інші види рослин, які занесені до Червоної книги України. Це, наприклад, астранція велика (Astrantia major), пізньоцвіт осінній (Colchikum autumnale), шафран осінній (Crocus banaticus), кандик собачий зуб (Erethronium dens-canis), підсніжник (Galanthus nivalis), білоцвіт весняний (Leucojum vernum) та цілий ряд орхідей. Тут живуть такі рідкісні види тварин, як тритон звичайний (Triturus vulgaris) та озерна жаба (Rana ridibunda).

Особливо багато видів метеликів: такі красені як адмірал (Vanessa atalanta), денне павине око (Inachis io), жалібниця (Nymphalis antiopa), будяківка (Cythia cardui), бражник винний малий (Deilephila porcellus) - не диво для цього регіону. Зустрічаються також і махаон (Papilio machaon), подалірій (Iphiclides podalirius), бражник Прозерпіна (Proserpinus proserpina), сатурнія мала (Saturnia pavonia), які занесені у Червону книгу України. З огляду на таке різноманіття метеликів Долина нарцисів могла називатися також і долина метеликів.



Фото з facebook.com/Varosh.com.ua

джерело матеріалу: 1. Путівник "Праліси в центрі Європи"; 2. Лазаренко Е. А. По вулканічним Карпатам:путівник - Ужгород: Карпати, 1978.- 96 стор.
статус матеріалу:  повністю готовий
встановлено: 25 березня 2005 року






Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):