Автор: Федонюк Ольга
Кумка червоночерева (інші назви: кумка звичайна, джерлянка червоночерева) завдовжки до 50 мм. Забарвлення тіла зверху світло-сіре, буре, чорне з темними чи зеленуватими плямами. Черевце червоне або оранжеве з синьо-чорними плямами.

Живе на рівнинах в зоні степів, широколистяних і мішаних лісів. Населяє постійні водойми. Типові стації - болота, заболочені річки, струмки, замулені та зарослі мілководні ділянки ставків, озер, заток, стариць, канави, калюжі.

Прокидається після зимівлі у другій половині березня - у квітні. Тварини активні при температурі +10-30°С. Майже весь час проводять у водоймах, зрідка виходять на береги (переважно в темний період доби). Розмножуються після 15-20 днів з часу виходу із місць зимівлі при температурі води +14°С. Паруються у травні-червні. Ікру відкладають невеличкими грудочками чи поодиноко у водоймах з постійним рівнем води. Одна самка відкладає до 300 (500-900) ікринок, які приклеюються до підводних предметів чи рослин. Ікру самка відкладає порціями по 2-80 ікринок. Період розмноження розтягнутий в часі. Розвиток ікри триває 9-10 діб, метаморфоз - 3 місяці. Після метаморфозу молодь живе у водоймах ще 2,5-3 місяці. Личинки здатні зимувати у воді. У такому випадку метаморфоз відбувається навесні. Статевозрілими кумки стають на 2-3 році життя. Зимують на суші. На зимівлю ідуть у вересні-листопаді, обираючи нори дрібних тварин та щілини у ґрунті. Можуть зимувати групами разом із іншими видами (жаби, тритони). Кумки, що населяють глибокі водойми, можуть зимувати зариваючись в мул. До 80% поживи кумки червоночеревої складають водні безхребетні: ракоподібні (водяні ослики), водяні жуки і їх личинки, одноденки, личинки комарів, молюски, дощові черви, павуки, мурашки.

Кумка червоночерева відмічена у живлені лелеки білого, квака, чаплі малої білої.

джерело матеріалу: Федонюк О. В. | Земноводні та плазуни заходу України. - Львів: Сполом, 2006. 32 с, з іл.
статус матеріалу:  повністю готовий
встановлено: 23 липня 2007 року






Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):