Автор: Шелевер Іван
Це є ендемік Карпат (тобто зустрічається лише у Карпатах). Саме тому він представляє інтерес для науки і охорони природи, охороняється законом і занесений у червону книгу України. Хоча цей тритон відомий як мешканець водойм, у воді він живе протягом трьох-чотирьох місяців у році. Решту часу він проводить на суші - у тінистих вологих листяних і хвойних лісах.

Тіло в поперечній площині майже чотирикутне. Забарвлення жовтувато-оливкове чи коричнево-оранжеве з візерунком. Шкіра слабозерниста. Черевце оранжеве чи жовте. Загальна довжина тіла - до 10 см. У самців хвіст закінчується ниткою 5-8 мм (до 15 мм).
Автор: Федонюк Ольга
 
Після зимівлі, яку він проводить у заціпенілому стані під коренями дерев, в опалому листі, мишачих норах та інших підземних порожнинах, тритони на початку квітня переповзають у воду. Інколи для цього вони долають відстані більше кілометра. Опинившись у воді, тритони спочатку линяють. Тоді настає черга парування і відкладання ікри. Самки відкладають по дві-п’ять ікринок на водоростях вздовж берега. Через 10-15 днів вилуплюються личинки із хвостиками. Приблизно три місяці личинки живуть у воді і поступово стають тритонами із тілом 2-3 см., вздовж. У липні - на початку серпня тритони залишають водойми, щоб далі знову жити на суші. Вдень вони залишаються у сховках. Лише вночі виходять на поверхню, щоб пошукати у лісовому грунті слимаків, дощових черв’яків, багатоніжок, кліщів і гусениць.
Автор: Мацей Паоло
У горах тритонам не завжди вдається завершити усі метаморфози до настання зими. В такому випадку вони зимують у воді й завершують свій розвиток наступної весни. Тритони мають лише кількох природних ворогів. Їх можуть поїдати представники деяких риб і птахів. Та все ж на тритонів впливає обезліснення, хімікати і осушення нерестових водойм.

Пожива тритона карпатського - дощові черви, комарі-дергуни, личинки плавунців, грибні комарики, рачки, личинки двокрилих, молюски та інші безхребетні. Вид внесений до Червоної книги України (статус II, вразливий).

джерело матеріалу: 1. путівник | Праліси в центрі Європи; 2. Федонюк О. В. | Земноводні та плазуни заходу України. - Львів: Сполом, 2006. 32 с, з іл
статус матеріалу:  повністю готовий
встановлено: 24 грудня 2004 року






Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):