Автор: Чинька Михайло
Автор: Чинька Михайло
Автор: Чинька Михайло
Заповідники. Їх створюють, звичайно, на великій території з рідкісною флорою і фауною. Тут під охороною держави перебуває все — від окремих живих організмів до великих природних комплексів. Заповідники — окраса землі, наше національне багатство.

Національні або народні парки. Мають таке ж призначення, як і заповідники. Однак частина їх території відкрита для масового відвідування населення, що прагне поєднати відпочинок на лоні природи з ознайомленням з унікальним рослинним і тваринним світом, мальовничими ландшафтами. Перші національні парки організовані у прибалтійських республіках. Розробляється проект для створення такого парку в Карпатах.

Заказники. Створюються з метою не повної охорони природних комплексів, а тільки окремих їх компонентів, наприклад, цінних лікарських рослин, ресурси яких вичерпуються, перелітних птахів, що зупиняються на певній території, рідкісних видів тварин, цінних лісонасіневих ділянок. Заказний режим може бути короткочасним, тривалим або постійним.

Ландшафтні парки. В першу чергу призначені для відпочинку. Створюються навколо санаторно-курортних об'єктів, у мальовничих місцях зі сприятливими кліматичними та бальнеологічними умовами. У таких парках дозволено організовувати спеціальні господарства, які мають забезпечити охорону й поліпшення природних ландшафтів в інтересах відпочиваючих. Передбачається також спорудження баз відпочинку, готелів.

Резервати природи. Це — заповідні урочища, порівняно невеликої площі (до тисячі гектарів). Створюються з метою охорони лісів, реліктових та ендемічних рослин і тварин, геологічних та інших, цінних для науки й народного господарства природних об'єктів.

Пам'ятками природи, звичайно, оголошуються окремі, цікаві із природничої чи історичної точки зору вікові дерева, мальовничі скелі, водопади, мінеральні джерела, печери, геологічні відслонення. Займають обмежену площу (до одного-двох гектарів).

Парки—пам'ятки садово-паркового мистецтва. До них належать дендрарії, ботанічні сади, парки, створені людиною. У Карпатах взято на облік понад двісті заповідних і пам'ятних об'єктів різних категорій. Деякі з них мають виняткову наукову й естетичну вартість і відомі далеко за межами республіки.


24.03.15 | Автор:Ігор Галущак

Колишні володарі карпатських лісів стали бранцями зоокріпацтва

Вже кілька років Міжнародна зоозахисна організація FOUR PAWS («Чотири лапи») співпрацює з українською владою для того, щоб зупинити цькування бурих ведмедів. І хоча подібна практика щодо ведмедів, як червонокнижного виду,...[детальніше...]


12.02.15 | Автор:Ігор Галущак

Федір Гамор: «Казенним» ставленням Кабмін може зруйнувати карпатський заповідний фонд

Сьогодні працівники держбюджетних природоохоронних установ вкрай стурбовані досить сумнівним, на їх погляд, пунктом (4.92.3) проекту Плану заходів з виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України та коаліційної угоди в...[детальніше...]



9.06.13 | Автор:Юрій Бабічин

З природою краще дружити. Про це – з Миколою Дербаком, директором НПП "Синевир"

5 червня, в усьому світі відзначають День охорони навколишнього середовища. Задумано це для того, аби привернути увагу до проблем довкілля. Їх чимало, і вони, на жаль, не оминули й наше Закарпаття. Та, попри все, у цьому краї є...[детальніше...]


6.03.13 | Автор:Національний природний парк "Синевир"

Як у НПП "Синевир" ведмеді з котом подружилися

Штат реабілітаційного центру бурих ведмедів Національного природного парку «Синевир» налічує 11 чоловік. Втім, є тут особливий трудівник, який поєднує одразу дві посади, а саме: охоронця і екскурсовода… Завітавши до ведмедів...[детальніше...]