Автор: Федонюк Ольга
Форель струмкова (Salmo trutta fario L.) – надзвичайно цінна риба з родини лососевих. Тіло товсте і видовжене. Є жировий плавець на хвостовій частині тіла. Забарвлення тіла – зеленувато-коричневе. На спині, на жовтувато-сірих плавцях розкидані численні червоні, чорні та білі плями. Забарвлення залежить від умов середовища і є досить варіабельним. Форель струмкова належить до холодноводних риб, що надає перевагу швидко текучим річкам з чистою водою, збагаченою на кисень. В спекотні дні риба млява і впадає в оціпеніння, не живиться. Найінтенсивніше риба споживає корм рано-вранці та ввечері. Живиться комахами та їх личинками, рибою.

Форель піднімається по гірських потоків до 1000 метрів над рівнем моря, і тримається в місцях з температурою води +6 ° С і швидкістю течії 1-3 м/с. Не переносить забруднення води стічними водами. На 4-му році життя розміри її тіла досягають 30 см при масі 270-350 гр. Живе 10 - 12 років, харчується літаючими над водою комахами, личинками, бокоплавами, молюсками, смітної рибою, жабами .

Нереститься форель пізно восени, переважно у жовтні-листопаді на ділянках з швидкою течією, де дно кам’янисте або вкрите галькою. Самка будує гніздо з гальки, в яке й відкладає ікру. Після запліднення ікри самцем, самка загортає гніздо. Зародки розвиваються під шаром ґрунту, який промивається водою до весни. В квітні-травні з’являються мальки. Плодючість форелі невелика. Наприклад, самка масою 125 г відкладає від 230 до 595 ікринок. М’ясо форелі – делікатес, рожевого кольору, ніжне на смак.

джерело матеріалу: Щербуха А.Я. | Риби наших водойм. - К.: Радянська школа, 1981. - С.86-87; Природа Українських Карпат / Голубець М. А., Гаврусевич А. Н. Загайкевич І. К. - Київ: Наукова думка, 1988 року - 208.
статус матеріалу:  повністю готовий
встановлено: 28 листопада 2005 року






Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):