Автор: Федонюк Ольга
Забарвлення тіла і малюнок на спині дуже мінливі. Молодь забарвлена у сіро-бурий колір з білуватими цятками і невиразними смужками. Живе ящірка прудка (інша назва - ящірка звичайна) у сухих біотопах в степах, по долинах річок, серед лісових галявин, в садах, у хвойних і широколистяних лісах, в осиково-березових колках, на луках. В горах надає перевагу відкритим схилам та лукам.

Найевритермніший вид фауни України. Прокидаються ящірки прудкі після зими у кінці березня - на початку квітня. Після линьки починається період розмноження. Паруванню передують шлюбні ігри. Парування відбувається у травні. Після формування пар, самець з самкою тримаються одного місця, використовуючи спільне сховище. За весь шлюбний період самець здатен запліднювати кількох самок. Відомі випадки, коли формувалася пара на декілька років. Самка відкладає 2-14 яєць у травні-червні в округлу ямку глибиною 6-7 см в м'який ґрунт. Проте, найчастіше у кладках нараховують 4-6 яєць. Молодь завдовжки 6-9 см з'являється у другій половині липня - у серпні. Інкубаційний період триває 50-55 днів. Статевозрілою молодь стає на другому році життя. На зимівлю ідуть в кінці вересня - у жовтні. Зиму проводять у власних норах, в порожнинах у ґрунті та під камінням, у норах гризунів. В якості сховищ використовують нори гризунів, порожнини під камінням, купи хмизу, власні нори з одним чи двома виходами. Іноді тварини вилазить на кущі та дерева, де також знаходить дупла для укриття. Ящірка прудка може жити на спільній території з ящіркою живородною, проте у різних мікробіотопах (живородна ящірка заселяє вологіші місця).

Ящірка прудка - тварина з денною активністю. У похмурі дні активність менша. Живиться безхребетними тваринами (павуки, молюски, багатоніжки, черви), комахами (прямокрилі, клопи, жуки, перетинчастокрилі, лускокрилі та інші). Може поїдати молодь ящірок.

Ворогами є хижі звірі (лисиця, єнотовидний собака, вовк, тхір, кам'яна куниця) та птахи (лелека, лунь, канюк, осоїд), серед плазунів - мідянка, вуж, зелена ящірка.

джерело матеріалу: Федонюк О. В. Земноводні та плазуни заходу України. - Львів: Сполом, 2006. 32 с, з іл.
статус матеріалу:  повністю готовий
встановлено: 25 липня 2007 року






Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):