Автор: Шелевер Іван
Поняття “праліс” викликає асоціацію із непрохідними джунглями та різноманітним тваринним і рослинним світом, який охоплює всі яруси лісу. Але ця картина не властива європейським пралісам помірної зони і півночі. На перший погляд багато пралісів подібні до господарських лісів, в яких ведеться наближене до природного лісове господарство, як це має місце наприклад у Швейцарії чи Німеччині. Але при детальнішому розгляді відвідувачеві відкриваються цікаві особливості пралісу.

У вузькому розумінні в Європі з її довгою історією заселення і великою густотою населення не збереглося жодного пралісу. Це повинні були би бути такі ліси, в яких ніколи не рубали чи не заготовляли дрова, в яких не паслися вівці, кози корови чи свині і в яких не проводилося полювання на дичину. Сьогодні немає лісів, які б у тій чи іншій формі не піддавалися би непрямому антропогенному впливу, як наприклад через емісії (перенесення забруднювачів атмосферними потоками). Проте, перш за все у горах Східної і Південно-східної Європи, ще збереглися лісові масиви різної площі, в яких ніколи не проводилася заготівля деревини. У лісовій рослинності, складі деревних порід і будові таких масивів сьогодні не помітно жодних слідів людського втручання. В минулому ці масиви нерідко належали до мисливських угідь знатних людей. Такі ліси в широкому розумінні можна розглядати як праліси. Іноді їх називають вторинні праліси. Саме до цієї категорії належать праліси Українських Карпат.
Автор: Шелевер Іван
 
У свою чергу для насаджень, в яких вже більше не проводять лісогосподарських заходів, і в яких зростають відповідні до лісорослинних умов деревні породи і лісова рослинність, але у яких ще помітні сліди минулих рубань лісу, використовують термін “природній ліс”. На минулий антропогенний вплив у таких лісах може вказувати, наприклад, вікова структура дерев чи розподіл дерев окремих порід за степенями товщини. На шляху до стану природного лісу знаходиться лісовий масив Сільвальд (“Sihlwald”) Поблизу міста Цюріха. У цьому відносно близькому до природного буковому лісі вже протягом близько 10 років не проводяться жодні рубання. Коли ліс відвойовує свої колишні території, окуповуючи пасовища, вигони або пустирі, і в ньому не проводять лісогосподарських заходів, його теж відносять до природних лісів.
Згідно із Всесвітнім Фондом природи (WWF) і міжнародним союзом охорони природи (IUCN) до пралісу або первинного лісу відносять такий ліс, який не зазнав жодних змін під впливом людини. Дещо детальніше подано визначення терміну “пралісу” у звіті конференції міністрів лісового господарства Європи (MCFPE) у 1996 році, а саме як “лісовий масив, який ніколи не зазнавав людського втручання і у своїй структурі і динаміці демонструє природний розвиток. Його ґрунт, клімат, флора і життєві процеси не були ні зруйновані, ні змінені через лісокористування, випас худоби або інший прямий чи непрямий вплив людини.”

джерело матеріалу: путівник | Праліси в центрі Європи
статус матеріалу:  повністю готовий
встановлено: 17 березня 2005 року






Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар (всі поля обов`язкові):